De retailmix

De retailmix is een combinatie van marketinginstrumenten die je kunt gebruiken in je marketingstrategie. De retailmix bestaat uit: product, prijs, plaats, personeel, promotie en presentatie. In dit artikel wordt de retailmix uitgelegd. Na het lezen kun je de theorie van de retailmix toepassen bij jouw organisatie.

  • Product

Het product bestaat uit dat wat een bedrijf aanbiedt. Het product is de hoofdkern van de organisatie. Met de P van product wordt niet altijd het aanbieden van een product zelf bedoeld. Het kan ook zijn dat een bedrijf een dienst aanbied. Denk daarbij aan het aanbieden van cursussen of opleidingen.

  • Prijs

Bij het bepalen van de prijs wordt er meestal gekeken naar de verhouding tussen de vraag en aanbod zijde. De prijs is een van de meest gebruikte retailmix instrumenten doordat de prijs van het product of dienst snel kan worden veranderd.

  • Plaats

Bij de P van Plaats gaat het om hoe je het product of dienst bij de klant kunt krijgen. Het gaat daarbij niet alleen om de locatie waar het product te verkrijgen is maar ook om het distributiekanaal. Denk daarbij aan tussenschakels als een groothandel, productielocaties etc.

  • Personeel

Het personeel is het visitekaartje van het bedrijf. Hieronder vallen de werknemers, het management en het cultuur. Denk bij het inzetten van het personeel of zij bij het beeld van de organisatie passen.

  • Promotie

Promotie staat voor de communicatiestrategie. Met de communicatiestrategie bepaalt een  bedrijf hoe er met de klant wordt gecommuniceerd. Een vraag die daarbij gesteld wordt is welke middelen willen wij als bedrijf gebruiken om met de klant in contact te komen?

  • Presentatie

De naam presentatie zegt eigenlijk al wat hiermee wordt bedoeld. Met de P van presentatie wordt het totaal plaatje van het bedrijf bedoeld. Belangrijke punten hierbij zijn de huisstijl en de uitstraling van het product. Denk daarbij aan kleurgebruik, lettertype en het bedrijfslogo.