De rol van de Verkoopleider

Als verkoopleider speel je een belangrijke rol in de Sales. Er mag verwacht worden dat een  goede verkoopleider niet alleen verstand heeft van de kennis en vaardigheden, maar ook de leidinggevende rol goed kan uitvoeren. Als leider van het verkoopteam zorg jij ervoor dat er positieve resultaten worden geboekt.

De kwaliteit van de verkooporganisatie wordt bepaald door kennis en kunde, competenties en vaardigheden van de verkoopleider en zijn team. In dit artikel word hier verder op ingegaan.

Kennis en kunde

De kennis en kunde die een verkoopleider nodig heeft zijn onder te verdelen in de kennis van je  producten, klanten, concurrenten en het verkoopproces. Door ervaring (kunde) in de sales op te doen leer je de markt kennen. Je leert dat de behoeftes per klant verschillend zijn en leert hoe je hierop in kunt spelen.

Competenties 

Een goede verkoopleider moet systematisch kunnen werken aan een mix van kennis en kunde, competenties en vaardigheden. Als verkoopleider sta je altijd paraat om te helpen bij het sturen van je verkoopteam, jij weet het team te motiveren bij het stellen van de verkoopdoelen en controleert of de juiste prioriteiten daarbij worden gesteld. Je hebt kennis van de sterke en zwakke punten van het verkoopteam en speelt in op hun competenties, zodat er optimaal wordt gefunctioneerd.

De opleiding NIMA Sales B Verkoopleider leert je de kennis en kunde, competenties en vaardigheden van een goede verkoopleider. Deze opleiding gaat binnenkort van start.

Bron: Salesgids