NIMA A Marketing

Gedurende de opleiding NIMA Marketing A leert u de basis van de marketing te beheersen op beleidsvoorbereidend en operationeel niveau. Binnen de opleiding komen de belangrijkste onderdelen binnen de marketing aan bod. U bent met het diploma NIMA Marketing A een  aanwinst voor veel organisaties!

Doelgroep

De opleiding is bedoeld voor marketing- en commercieel medewerkers op uitvoerend niveau.

Scholingsvoucher

Deze opleiding komt in aanmerking voor de scholingsvoucher van het UWV. Lees in dit artikel meer over de mogelijkheden met de scholingsvoucher. Meer informatie over de scholingsvoucher? Klik hier.

scholingsvoucher2

Niveau

MBO

Vooropleiding

MBO, HAVO, VWO, relevante werkervaring of minimaal 18 jaar.

Programma

De opleiding bestaat uit twee modules, module A1 marketing medewerker en module A2 waarin u kiest tussen twee specialisaties: A2 marketing medewerker of A2 online marketeer.

Module A1: Marketing Medewerker

Binnen de module komen onderstaande onderwerpen aan bod:

 • basisbegrippen van marketing: missie, visie, strategie en doelstellingen (SMART)
 • marketingplanning: onderdelen marketingplan
 • externe omgeving: micro, macro en meso
 • de markt: vraag en aanbod
 • afnemersgedrag: besluitvormingsproces en black-boxmodel
 • marketingstrategie: segmentatie, doelgroep bepaling en positionering
 • product: merkenbeleid en positionering
 • prijs: functie en bepaling
 • distributie: functie en strategieën
 • communicatie: marketingcommunicatie, reclame, sales promotion, direct marketing, public relations, sponsoring en verkoop
 • online marketing: e-marketing, e-bussiness en social media

Module A2: Specialisatie Marketing Medewerker

In deze module wordt er verdiepend ingegaan op de begrippen uit de module A1, zodat u over een complete marketingkennis bezit om als Marketing Medewerker aan de slag te kunnen.

Module A2: Specialisatie Online Marketeer

Tijdens deze NIMA online marketing module voert u een verplichte opdracht met betrekking tot Analytics uit, waarbij u statistieken van een website analyseert en effectieve verbeterpunten aangeeft. Daarnaast werkt u een keuzeopdracht uit over één van de volgende onderwerpen:

 • zoekmachinemarketing
 • online advertising
 • social media
 • e-mailmarketing

U schrijft over beide opdrachten een verslag en presenteert die tijdens een mondeling examen.

Examen

Het NIMA Marketing A Examen bestaat uit twee examenmodules: de A1 en de A2 module. Het NIMA A Marketing Diploma wordt alleen uitgereikt aan kandidaten die beide examenmodules met goed gevolg hebben afgerond.

Module A1

Het examen van de NIMA Marketing A1 module wordt schriftelijk afgenomen en duurt anderhalf uur. Het examen bestaat uit 45 meerkeuzevragen waarbij de kennis van de verschillende marketingbegrippen en de verschillende online marketinginstrumenten getoetst worden. Ook komt de benodigde rekenvaardigheid aan bod.

Module A2

Na de algemene NIMA Marketing A1 module volgt de Marketing A2 module en moet u kiezen uit een tweetal specialisaties: Marketing Medewerker of Online Marketeer.

 • Marketing Medewerker:
  Het examen van de module A2 Marketing Medewerker bestaat uit enkele schriftelijke cases met open vragen waar kandidaten twee uur de tijd voor krijgen. De A2 module Marketing Medewerker toetst met name inzicht in marketingvraagstukken en de toepassingsvaardigheden op beleidsvoorbereidend en uitvoerend niveau.
 • Online Marketeer:
  Het examen van de NIMA online marketing module bestaat uit de volgende twee onderdelen:
  – het uitvoeren en de schriftelijke verslaglegging van twee praktische opdrachten
  – het presenteren van de praktische opdrachten voor twee NIMA Examinatoren, gevolgd door een criteriumgericht interview met de kandidaat om inzicht te verkrijgen in het niveau van de competenties. Voor meer informatie met betrekking tot het examen verwijzen wij u door naar de website van NIMA.

Studiebelasting

Circa zes klokuren per lesweek.

Diploma

De examens worden afgenomen door het Nederlands Instituut voor Marketing (NIMA). Inschrijving geschiedt altijd voor eigen rekening en verantwoordelijkheid.

Duur van de opleiding

(Zaterdag)opleiding: A1: 4 lesweken, A2: 4 lesweken
Avondopleiding: A1: 8 lesweken, A2: 8 lesweken

Lesdag en -tijd

Onze opleidingen en trainingen worden aangeboden in de avonduren en op zaterdag. De avondopleiding start om 19.00 uur tot 21.30 uur (inclusief een pauze van 15 minuten). De zaterdagopleiding start om 10.00 uur tot 15.00 uur (inclusief een koffiepauze en een lunch).

Startdata

Onze opleidingen starten in september, oktober, februari en maart. De losse modulen en trainingen kennen verschillende startmomenten in het jaar. Verder bieden wij u de mogelijkheid om, in overleg, de opleiding op een specifieke dag en/of tijd te volgen. U kunt hiervoor contact met ons opnemen.

NIMA opleidingen Zuid is een onderdeel van De Laat Kenniscentrum. Klik hier voor de reguliere startdata. U vindt de data onder de tab ‘Planningen’.

Cursusprijs

(Zaterdag)opleiding: A1 (8): 1245,- euro, A2 (7): 930,- euro
Avondopleiding: A1 (15): 1075,- euro, A2 (14): 900,- euro

Genoemde prijs is inclusief studiemateriaal. Wij willen u erop wijzen dat de bedragen zijn gebaseerd op een minimale deelname van vijf cursisten. Bij minder dan vijf cursisten start de cursus wel op, maar tegen een andere tariefstelling.

Examenkosten

De examens worden afgenomen door het Nederlands Instituut voor Marketing (NIMA). Inschrijving geschiedt altijd voor eigen rekening en verantwoordelijkheid. De opleiding bestaat uit één algemene module en één specialisatie, hierbij kunt u een keuze maken uit de module A2 Marketing medewerker of de module A2 Online marketeer. De modulen worden afgesloten middels een examen.

De examenkosten bedragen:

 • A1 Marketing Medewerker, schriftelijk examen: 250,- euro
 • A2 Marketing Medewerker, schriftelijk examen: 250,- euro
 • A2 Online Marketeer, mondeling examen: 395,- euro

Heeft u vragen over de cursusprijs of heeft u behoefte aan meer informatie over de opleiding NIMA Marketing A? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Informatie

Heeft u vragen of wilt u meer weten over de marketing cursus NIMA Marketing A? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Vervolgstudie

Uw opleiding NIMA marketing A afgerond? Start dan met de opleiding NIMA marketingcommunicatie B, NIMA Business Marketing, NIMA/MOA Customer Insight Management B óf NIMA consumentenmarketing B.

NIMA opleidingen Zuid is een onderdeel van De Laat Kenniscentrum.

Direct inschrijven?


[contact-form-7 id="221" title="Contactformulier 1"]