Paid, owned & earned media

Paid, owned en earned media zijn termen die je vaak te horen krijgt als het gaat om online marketing. Met de termen paid, owned en earned laat je zien hoe dat je als bedrijf content in gaat zetten. Je kijkt daarbij welke middelen en welk budget je in zet op de kanalen die je gebruikt. Owned media zijn kanalen zoals de bedrijfswebsite en social media kanalen. Paid media zijn de kanalen die je gebruikt maar dan via betaald advertising en met earned media wordt alle aandacht die je gratis krijgt bedoeld. In dit artikel wordt er een uitleg gegeven over de drie termen.

Owned media

Owned media is media dat door de organisatie zelf wordt ingezet en gepubliceerd zonder dat er betaald wordt voor de content. Het bedrijf heeft hier dan ook volledig de controle over. Kijkend naar owned media is een eigen bedrijfswebsite de belangrijkste kanaal om in te zetten voor het plaatsen van content. Andere voorbeelden zijn blogs met het bedrijfsmerk, social media kanalen als Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter en Youtube.

Paid media

Met paid media wordt de media bedoeld waarvoor je betaald. Denk bij betaalde advertenties aan zowel online als offline media voorbeelden hiervan zijn: banners, reclame, advertenties en gesponsorde links. Paid media wordt steeds meer  ingezet door bedrijven op de social media kanalen Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram. Ook bij paid media heeft het bedrijf zelf de controle. Zij beslissen zelf wat het budget is dat wordt ingezet en welke middelen daarvoor gebruikt worden.

Earned media

Earned media is de aandacht die het bedrijf uit zich zelf krijgt vanuit derden. Denk daarbij aan de aandacht die je krijgt van bloggers maar vooral ook van consumenten.Voorbeelden van earned media zijn, likes, social media posts en reviews. Doordat earned media wordt geplaatst door derden heeft het bedrijf geen controle over deze content. Wel kan het bedrijf proberen om derden te beïnvloeden door hoe het bedrijf zich positioneert op de markt.